Friday, 12 September 2014

Dutch football magazine review of ORIGINS OF THE FOOTBALL LEAGUE

It got 5 out of 5! 

THE ORIGINS OF THE FOOTBALL LEAGUE
(THE FIRST SEASON 1888/89) AUTEUR MARC METCALF UITGEVER AMBERLEY PUBLISHING AANTAL PAGINAS 224
PRIJS £ 14,99 BEOORDELING
Voor de Anglofiele voetbalfan vormde zaterdag 8 september 2013 een historisch hoogtepunt: het was exact 125 jaar geleden (1888) dat er voor het eerst in competitieverband werd gevoetbald in Engeland, Home of Football. Voor de ware liefhebber eerst de uitslagen: Preston North End-Burnley 5-2, Bolton Wanderers-Derby County 3-6, Everton- Accrington 2-1, Stoke City-West Bromwich Albion 0-2, Wolverhampton Wanderers-Aston Villa 1-1. Notts County en Blackburn Rovers kwamen nog niet in actie. Dan zijn meteen de clubs genoemd die zich tot de Founding Fathers van de Football League mogen rekenen.

Er werd in Engeland al vele jaren achtereen vriendschappelijk en om de beker gevoetbald. Bestuurslid William McGregor van Aston Villa vond het de hoogste tijd een serieuze competitie op te zetten. Hij schreef vijf clubs aan (Blackburn, Bolton, Preston, WBA en zijn eigen club) en zo kwam het balletje aan het rollen.
De Britse journalist en sportschrijver Mark Metcalf greep de 125ste verjaardag van de competitie aan om het eerste seizoen zo minutieus mogelijk te reconstrueren. Hij verrichtte monnikenwerk voor zijn boek The Origins of the Football League - The First Season 1888/89’. Metcalf wist dankzij archiefonderzoek alle krantenverslagen van deze jaargang boven water te tillen. Bovendien herschreef hij de historie.
Tot aan de verschijning van zijn boek werd alom aangenomen dat Gershom Cox van Aston Villa het allereerste competitiedoelpunt scoorde. De eerste tragiek is dat het een eigen doelpunt betrof, nu verdwijnt zijn naam ook nog uit de geschiedenisboekjes. Metcalf ontdekte dat Kenny Davenport van Bolton Wanderers de eerste was. Gemeten naar het aantal speelminuten van de wedstrijd klopte het dat Cox de primeur had, de 30ste minuut tegenover Davenport de 47ste. Echter, uit research van de auteur bleek dat de wedstrijd Bolton-Derby een half uur eerder was begonnen; om drie uur in plaats van half vier. Het is een feit dat andere voetbalhistorici over het hoofd zagen.


Davenport scoorde dus om 15.47 uur. De own goal van Cox verdween om klokslag 16.00 uur tegen de touwen.
Het boek is eenvoudig van opzet: per competitierondje een hoofdstuk met daarin het verslag, de doelpuntenmakers en andere bijzonderheden. Aansluitend volgt het overzicht van de FA Cup, The Home International Championship (de interlands tussen Engeland, Schotland, Wales en Ierland) en - ook heel knap - portretten van vrijwel alle spelers uit het eerste seizoen. Het is fascinerend om te lezen.

Zo vernemen we dat Davenport een snelle linksbinnen was, international, goaltjesdief en geboren op steenworp afstand van Pikes Lane; de voetbalveste van Bolton. Cox passeerde tijdens zijn carrière (102x competitie en FA Cup) wel zijn eigen doelman maar nooit die van de tegenstander. (René Otterloo) 

No comments:

Post a Comment